Pravda svima

Prinesimo kurban na oltar domovine

Ja nisam za dom, to su oni četeresprve hajvani bili. Ja sam za pravnu državu, ali ne s nedjelje za pravnu državu, ali ne pravdu samo za neke. Pravdu sada i pravdu svima. Dobrodošli europski standardi.
Kolumna / Kolumne | 13. 12. 2017. u 09:57 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da pojednostavnimo svu ovu današnju priču – skupa sa mnom, svi ste vi budale. Krajnje je neodgovorno da ovi kojima ste povjerili da upravljaju zemljom u vaše ime godinu dana rješavaju f**king spomenar. Godinu dana je za upisati u Guinnessovu knjigu rekorda, neslavni rekord za ispunjavanje najobičnijeg upitnika u kojem su pitanja tipa koliko imate stanovnika, kolika vam je površina, odakle ste, dokle, koliko imate po stanovniku da se protegnete od prvog do prvog...

Kako znati odgovore na ova pitanja, ako je popis stanovništva fiktivan, ako prema njegovim rezultatima ima stanova u kojima živi po trideset osoba, pa dajte, i Kinezi imaju više kvadrata stambenog prostora na raspolaganju. U popisu najteže pitanje bilo koje ste nacionalnosti, a ona bitna, imate li šporet i je li na drva ili na struju, ne sjećam se ni da su me pitali. Da ne govorim o pitanjima u kojima sam kao odgovore svoje vjersko opredjeljenje morao slovkati jer popisivačica prvi put čuje za deizam.

Kako znati odgovore na ova pitanja kad službeno Sarajevo inzistira na međunarodnoj arbitraži oko dviju glupavih stijena sa autohtonim bosanskim nazivljem Mali i Veli Škoj (škoj je valjda starobosanski izraz koji su u vrijeme kralja Tvrtka koristili za otoke u Bosni i Vrbasu). Ne znamo svoje granice ni s istoka ni sa zapada, a govorimo o dobrosusjedskim odnosima, kao da čist grunt ne znači dugu ljubav. Daje nam Srbija što god poželimo, plac na Dedinju iste kvadrature, daje nam udio u Beogradu na vodi, bjanko su nam papir dali, što god želimo u zamjenu za dva komadića zemlje na kojima su njihovim novcem izgrađene brane, vodene ustave. Ali, ne može, nećemo mi to, neka da nam Bakir pojasni.

Ako Odgovarači ne znaju odgovore na pitanja, kako ste uopće mogli očekivati da će ispuniti Upitnik?!

 Žrtveni janjci i tigrovi

Ono što znaju, znaju dobro valjati izmišljotine i prazna obećanja. Kao Hahnu kad je neki dan dolazio u Sarajevo. A fino im čovjek kaže “res, non verba” (lat. djela, ne riječi), znači gospodo bosanskohercegovački lideri, de nešto napravite, ako želite status zemlje kandidata. Lijepo je da vi meni izjavite volju i spremnost za eurointegracije, ali ne pije to vode, ako nećete i nešto konkretno učiniti po tom pitanju.

Konkretno znači prestati pričati gluposti, komentirati tko ne prihvaća i tko prihvaća odluke Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu, nego konkretno - što ste vi napravili po tom pitanju ratnih i zločina iz rata i poraća.

I što kod nas bude napravljeno?! Hamdiju Abdića Tigra ODMAH privedu zbog Šantićeva ubojstva. A čekala bh. javnost na taj potez ima poodavno. Čini li se samo meni ili je riječ o još jednom domaćem mazanju očiju?! Razložimo taj detalj, čak bez ikakvoga uplitanja o slučaju, to je ionako posao pravosudnih institucija, a rekla-kazala je za nas što elaboriramo javna zbivanja, i vjerujte, bit će vam i ovo dovoljno da spoznate kako je riječ o zamazivanju očiju javnosti.

Hamdija nosi prezime Abdić. ABD – ako Bog da, u Bosni i Hercegovini svaki pompozno okrivljeni Krajišnik nosi prezime Abdić. Ništa neobično, da se uhićenje ne dogodi odmah poslije dolaska nekog europskog izaslanika. Ništa neobično, da se Hamdija ne zove Tigar. Hej, pa Tigar se zove još jedan pompozno osuđeni Bošnjak u ovoj zemlji. Salmir Kaplan (op.au. Kaplan, tur. tigar) također u velikom stilu glumatanja europskih principa i jednakopravnosti pred zakonom. Ma šta pričate?! Kaplan je češće u medijima nego pola bosanskohercegovačkih estradnih umjetnika.

Ne govorim ja ništa o krivici, nego samo podsjećam javnost na šuplju priču i glumatanje dijela bosanskohercegovačke političke elite koja osjeća potrebu da pojašnjava na bilateralnim i inim skupovima. A što nam to pojašnjavaju, podsjetite me?! Da će se U SARAJEVU ODLUČIVATI o svim za Bosnu i Hercegovinu bitnim pitanjima. Kao pitanjima tko će biti heroj, a tko zločinac. Otud će možda, velim možda, za Šantićevu smrt odgovarati neki tamo Krajišnik, možda će za izbore u Stocu odgovarati neki tamo Hercegovac, sve su to žrtveni tigrovi.

 Ali ipak da progovorim o krivici

Svejedno, velim, lako je tigrove žrtvovati. Ipak, tko će odgovarati za nalaganje zločina nad konjičkim Srbima, za logor u Jablanici, tko će odgovarati za nalaganje zločina u Grabovici, Drežnici, Trusini, Uzdolu?! Što kažeš, i Dobrovoljačka?!

Na kraju, tko će odgovarati za Jozu Leutara?! Ili se i o tome odlučuje u Sarajevu?!

Ja nisam za dom, to su oni četeresprve hajvani bili. Ja sam za pravnu državu, ali ne s nedjelje za pravnu državu, ali ne pravdu samo za neke.

Pravdu sada i pravdu svima. Dobrodošli europski standardi.

Kopirati
Drag cursor here to close